De Pein 1
16 - 14
SDO (S) 1
Rodenburg 3
14 - 13
SDO (S) 2
Stadskanaal '74 B1
13 - 12
SDO (S) B1
Thrianta D1
7 - 8
SDO (S) D1
Stadskanaal '74 A1
22 - 21
SDO (S) A1
AVO MW1
15 - 13
SDO (S) MW1

Nieuws

Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Projectgroep Sportvoorzieningen en andere activiteiten in Schoonoord

Wie zijn wij en wat doen wij om Schoonoord en omgeving leefbaar te houden?
 
Toen de gemeenteraad van Coevorden in 2015 sterk moest bezuinigen, presenteerde deze als onderdeel van bezuinigende maatregelen de Perspectiefnota 2015.
Dit betekende vrijwel geen subsidies meer, eigen veldonderhoud en (binnen)(sport)accommodaties op de tocht. Een flinke tik, maar ook bewustwording voor veel clubs. Participatie werd het toverwoord. In de hele gemeente sprongen clubs gezamenlijk op de bres. Plaatselijk ook in Schoonoord.
 
Motivatie was HOE HOUDEN WE SCHOONOORD LEEFBAAR met voorzieningen. Het verenigingsleven speelt daarin een grote rol. Immers verenigen leidt tot saamhorigheid en samenhang in een dorp. In een sterk individualiserende maatschappij is dit van wezenlijk belang. Hoe kunnen we elkaar blijven helpen als we elkaar niet kennen. De vorm maakt hierbij niet uit.
Daar de bezettingsgraad van onze sporthal aan de lage kant was, haalden we alle organisaties in/om ons dorp bij elkaar om multi inzetbaarheid van de sporthal alsmede het nieuwe Dorpshuis bekender te maken en aan te moedigen.
 
Inmiddels was er door Dorpsbelangen Schoonoord het 5 puntenplan bedacht om Schoonoord weer op de kaart te krijgen door het dorp samen met ondernemers aantrekkelijker te maken en te houden en met voorzieningen leefbaar. Samen met CMO STamm werd een (Europese) LEADER subsidie binnengehaald om initiatieven te kunnen ontwikkelen. Er werden nieuwe projecten bedacht voor het Openluchtmuseum en ondernemers initiatieven ontwikkeld. De sportclubs sloten zich aan in deze brede overleggroep en er werd veelvuldig gesproken met de gemeente.
 
Hoe versterken we onze activiteiten (samen) in sporthal, dorpshuis etc.? Hoe werken we met elkaar samen? Er is achterstallig onderhoud aan de sporthal en er moet verduurzaamd worden. Zou het dan een goed plan zijn om dan zaken groter aan te pakken en bijvoorbeeld het hele sportgebeuren aan te passen voor meerdere sporten door een multifunctionele vloer, zodat er meerdere sporten en ook andere activiteiten kunnen plaats vinden. Afgelopen jaar is er al het Oktoberfest van DAS gehouden.
Marktactiviteiten staan ook op de agenda.
 
Heel graag zouden we zien dat er een fitnessruimte c.q. sportschool komt in Schoonoord, waar op tijden kan worden gesport wanneer men dat zelf wil. Eventueel samenwerken met Treant (Het Ellertsveld) is mogelijk op het gebied van bewegen voor ouderen en personeel.
Na de laatste gemeenteraadsverkiezing van 2018 heeft Coevorden gelukkig weer de focus gelegd op behoud van het verenigingsleven en het behoud van sport. Ook is er weer meer ruimte op de begroting. Het behoud van bestaande sportaccommodaties is een feit geworden. Daartoe moeten de dorpen echter ook zelf de schouders onder plannen zetten en kenbaar en aantoonbaar maken dat de behoefte daartoe er werkelijk is. Daar moeten we met elkaar de schouders onder zetten. Hoe sluiten we aan bij de plannen van de gemeente?
 
Grote zorg van Schoonoord is ook het feit dat er geen bouwgrond meer is en weinig starterswoningen voor onze jeugd zijn. Daardoor trekt heel veel jeugd weg. Gevolg is dat scholen minder leerlingen hebben en het verenigingsleven dreigt dood te bloeden. Weg samenhang in Schoonoord.
 
Dat kan en mag niet gebeuren. De wens tot leefbaarheid in en om Schoonoord wordt breed gedragen en we moeten samen proberen alle bestaande voorzieningen te optimaliseren. Ook de woningbehoefte van jongeren.
Nu er plannen bestaan voor Integrale Huisvesting voor Scholen zou er voortgang met vele gevolgen kunnen zijn. Waar komt wat en waar komt ruimte voor……. Tijd om samen de schouders onder het e.e.a. te zetten.
 
Wie zijn wij?
Uit diverse grote bijeenkomsten met alle zo mogelijke organisaties in Schoonoord is er een samenwerkingsverband gegroeid om dit proces zo goed mogelijk tot een goed einde ofwel begin van veel moois te brengen voor ons dorp en omgeving.
 
De commissie die regelmatig samenkomt en contact houdt met de gemeente is samengesteld uit vertegenwoordigingen van:
De Ondernemersvereniging Schoonoord e.o., kv SDO, vv KSC, gv VIOS, tv De Return, Wandel- en IJs vereniging SEO, Beheerder sporthal, Dorpsactiviteiten Schoonoord (DAS), Treant (Het Ellertsveld), Maatschappelijk Werk Coevorden; in samenspraak met Dorpsbelangen en CMO Stamm.
 
Namens de projectgroep: Harry Wilting en Hennie Spreen.